STRaZ STudioRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .
nieuws
ARTIST FOR UKRAINE: VEILINGAlle informatie is te vinden op Vendu Rotterdam
EXPOSITIE: OTHER EXPACTATIONS IN HUIS VAN DE FOTOGRAFIE

EXPOSITIE: OTHER EXPACTATIONS IN HUIS VAN DE FOTOGRAFIE

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Droom en Daad

stichting Droom en Daad
WORKSHOP: FOTOGRAFIE IN DE VAN NELLE FABRIEK
Samen met een andere fotograaf de van Nelle fabriek met je camera verkennen? De eerste (pilot) workshop heeft als thema: zoeken naar de poezie van het minimalisme. Onder mijn 'leiding'. Een dagdeel Van Nelle, inclusief lunch en parkeren kost 75 euro p.p.
Aantal deelnemers: maximaal 2.
Stuur een mailtje als je interesse hebt. Een datum bepalen doen we als er 2 deelnemers zijn.
Fotografisch genieten op een prachtige plek.

Van Nelle fabriek
2020: Gallery Crawl, Publieke Werken, workshop villa Zebra en Hoeks Hart
2020 was ondanks COVID19 een jaar van verschillende projecten en initiatieven: de Gallery Crawl in het oude Noorden in juli, Publieke werken in Augustus, workshops voor Villa Zebra en meerdere kunstprojecten vanwege het nieuwe beeldmerk van Hoek van Holland; het Hoekse hart. Ben je benieuwd kijk dan op STRaZ op Facebook. Zie je daar :-) 

ROTTERDAM PHOTO FESTIVAL 2021
Niet in September en niet op het Deliplein, Rotterdam Photo Festival met het thema Planet Human start dit jaar op 30 juni. Aan de Vierhavenstraat 46 in het M4H gebied.
Heerlijk om het festival een keer in zomerse temperaturen mee te maken. De blauwe containers blijven wel. Dit jaar zijn er, net als vorig jaar, kleinere privé-containers.
Samen met mede-Nomads of Sehnsucht, Jacqueline Louter presenteren wij ieder in onze eigen container onze visie op de planeet. Vlemmings ontwikkelt op dit moment een kijkdoos ter grootte van een container.
Kijk ook op www.rotterdamphtofestivalrotterdam.com.

Huis van de Fotografie en iCOON, museum voor hedendaagse kunst & vormgeving in ontwikkeling
Kijk in het mapje Huis van de Fotografie om op de hoogte te blijven van deze nieuwe ontmoetingsplek in Rotterdam voor fotografen en fotografieliefhebbers. Een niche tussen academies, gevestigde galerieën en het Nederlands Fotomuseum. Een plek waar niets moet en alles kan.
www.huisvandefotografierotterdam.nl

In Hoek van Holland wordt een nieuw museum voor Hedendaagse kunst en Vormgeving opgericht in een voormalige munitiebunker aan de Badweg tussen Waterweg en zee. Het gaat iCOON heten.
Na een zorgvuldige renovatie zal het museum zich richten op minimal kunst in combinatie met versterkende en boeiende belevenissen. Het wordt een kleinschalig museum met een prachtige binnen- en buitenruimte in het duin. Heden en verleden komen er ‘vloeiend’ samen. Je kunt een korte film van het museum in transitie hieronder bekijken.

Gallery Crawl, Publieke Werken, workshop, KUZhuis
Vlemmings is druk bezig met heel veel projecten: te druk om alles op de website te verwerken. Maar als je een kijkje neemt op facebook, dan ben je weer helemaal op de hoogte: STRaZ op Facebook
Zie je daar :-)

VAN NELLE FABRIEK
Alweer enige tijd is STRaZ te vinden in het Van Nelle gebouw in Rotterdam.
Het adres: Van Nelle Fabriek • Koffie 2328, van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam.

STRaZ in Van Nelle


ROTTERDAM PHOTO 2020

Digital invite Nomads of Sehnsucht Helma Vlemmings
UPDATE:
Helaas voldeed mijn ruimte in het Steur-gebouw niet en ben ik er nu weer weg. Jammer, want zo'n mooie locatie... misschien komt er binnenkort weer wat anders op mijn pad.

TERUG IN ROTTERDAM!
Begonnen in Rotterdam, daarna gesitueerd in Hoek van Holland, is STRaZ nu weer terug in Rotterdam!
In het Steur-gebouw, gelegen in een bijzonder mooi gebied, volop in ontwikkeling.Dus voortaan vind je STRaZ op de Galileistraat 15
Portnumber 341‪
3029 AL Rotterdam


logo Steur gebouw
Wees welkom en kom een keer langs!
GALLERY CRAWL OUDE NOORDEN 31 AUGUSTUS

De galeries en kunstruimten in het Oude Noorden zetten de deuren weer open op zaterdag 31 augustus. We hebben een route voor je uitgestippeld langs de verschillende locaties, waar je beeldende kunst en design kunt ontdekken. Daarnaast staat er een programma met performances en artists talks voor je klaar. Een mooi moment om, in een feestelijke sfeer, nieuwe locaties te ontdekken, meer over de exposities te weten te komen en kunstwerken te ontdekken van gerenommeerde en opkomende kunstenaars.
Helma Vlemmings is één van die kunstenaars die je kunt ontdekken tijdens de Gallery Crawl Oude Noorden.

Je vindt alle informatie met het volledige programma en de route ook via www.gallerycrawl.nl.

Sehnsucht Nomads (Zwaanshals 470) is één van de locaties. Begonnen in de oer-Rotterdamse Hofbogen, trekt de galerie nu met een enthousiaste fotografengroep door het land. Galerie Sehnsucht ‘popt up’ op happenings, in leegstaande panden en spannende locaties met geweldige fotografie, speciale workshops en kleine evenementen.
Vlemmings exposeert daar haar werk 'Verlaten'.

Gallery Crawl Oude Noorden - Verlaten door Helma Vlemmings
EXPOSITIE DOUANEHUISJE IN APRIL
MAG IK JE WATER NAAR DE ZEE DRAGEN

Op de website van de Culturele Raad Maassluis aandacht voor de zoektocht van Helma Vlemmings in het douanehuisje in april:

"Art in Residence & expositie Helma Vlemmings
Het Douanehuisje van Maassluis staat in april in het teken van: de Taal van Water. Samen met bezoekers start Helma een spannende zoektocht naar woorden en zinnen. Ze vraagt, jong en oud, om hun beleving van taal of water met haar te delen. Die gevonden woorden en zinnen krijgen een extra dimensie. Een verleidelijke, verdiepende of verbeeldende dimensie welteverstaan. Zo ontstaat gaandeweg de maand een kunstwerk. Niet de makkelijkste keuze maar het maakt haar Art in Residence, dynamischer en interessanter voor haar, bezoekers en collegakunstenaars. Door deze aanpak ontdek je samen wat het resultaat van het zoekproces zou kunnen zijn..."


Lees het volledige verslag via deze link:
Culturele Raad Maassluis / crmmaassluis.nl

En kom zeker ook zelf langs.
In april kun je Helma aan het werk zien en zelf meedoen in het Douanehuisje. Openingstijden Douanehuisje gedurende april: donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Douanehuisje, Govert van Wijnkade te Maassluis.

Portfolio - Mag ik je water naar de zee dragen?
NIEUW AVONTUUR: NOMADS OF GALERIE SEHNSUCHT
De nieuwsbrief van Galerie Sehnsucht met de aankondiging:

Nieuwsbrief Galerie Sehnsucht maart 2019
UPDATE: Afgelopen 7 maart zijn Leontien Wiehink (ontwerper openbare ruimte), Monice Janson (typografisch ontwerper) en Helma Vlemmings gestart met de eerste TIENIE!

Comfortzone ‘TIENie’ zoekt architect en vormgever!

Eind 2017 bedenkt Helma Vlemmings het concept Comfortzones, ‘TIENie' genaamd. Voor Rotterdam en voor haar trotse inwoners. Het viel haar op dat de stad, die steeds aantrekkelijker wordt, ook steeds voller wordt. Inherent aan een dynamische stad in beweging. Hinderlijk? Misschien soms en dus de basis voor iets moois: Comfortzones in de stad.

Comfortzones zijn eenpersoonsruimtes in de stad. Fysieke objecten in de openbare ruimte, om even te ontsnappen uit de drukte, je terug trekken en alleen maar te genieten van de stad. Je kunt er maximaal een uurtje in verblijven (staan, zitten of liggen). Het is er fijn en je ervaart in alle stilte en rust de schoonheid van de stad. De naam ‘TIENie’ maakt het compleet.

Ze legt haar idee voor Comfortzones aan een aantal mensen voor en concludeert, dit heeft potentie! Rotterdamse Nieuwe wil de ontwikkeling filmen en het Nieuwe Instituut wil het concept een podium geven.
Geen project om alleen te doen, vindt Helma. Gecharmeerd van samenwerking zoekt ze die samenwerking met minimaal een architect en een grafisch vormgever. Als het lukt om tien Comfortzones te plaatsen in de stad, kunnen dat ook steeds verschillende architecten en vormgevers zijn. Maar eerst samen de eerste ’TIENie’ voor elkaar boksen!

Een Comfortzone of ‘TIENie’, vraagt naast de bedenker ook deskundigen uit meerdere disciplines. Een object voor een mens bouwen, verdient de deskundigheid van een architect. Comfort, veiligheid, aantrekkingskracht en de mogelijkheid om van de stad te blijven genieten. Een ‘TIENie’ wil er herkenbaar uitzien en verdient de deskundigheid van een vormgever. Een grafisch vormgever wat haar betreft, omdat die de herkenbaarheid in de stad kan verzorgen en borgen.

Autonoom kunstenaar Helma Vlemmings is Brabander van geboorte, maar ontleent een groot deel van haar identiteit aan de stad die ze koestert: Rotterdam, waar ze bijna 30 jaar woont. Haar stad, destijds underdog, maar toen al de mooiste stad van Nederland. Barstensvol mogelijkheden. De stad van potentie!

www.straz.nl / STudioRotterdamaanZee
© STRaZ 2017.


‘TIENie’ ‘TIENie’ ‘TIENie’ ‘TIENie’ ‘TIENie’
EXPOSITIE WINTERREISE
Helma Vlemmings neemt met 2 werken deel aan de expositie Winterreise van Galerie Sehnsucht

De opening van "Winterreise" is op 14 november 2018 om 19.30 uur.
De expositie is daarna te zien tot 22 december 2018.
De galerie is open van woensdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur.

Het werk van Helma Vlemmings maakt deel uit van de expositie Winterreise van Galerie Sehnsucht. Naast Helma's werk laat deze expositie werk zien van Valentin Bansac, Joeri van Beek, Rommert Boonstra,Sanne Etienne, Nicole Hagesteijn, Mike Harris, Pascale Hustings, Mischa Keijser, Irminia Lentjes, Marie Louise Linnemeijer, Jacqueline Louter, Julia Lowinska, Marlike Marks, Sander Martens, Stefanie Minzenmay, Stefanie Minzenmay, Dieter Provoost, Olga Rook, Sas Enzo, Stefano David, Douwe van Voort en Corien de Witte.

www.galeriesehnsucht.com

winterreise
VRUCHTBARE GROND
OPEN EXPO SCHIEDAM

6 T/M 9 SEPTEMBER 2018

Vier dagen, vier museumzalen, 136 deelnemende kunstenaars en een programma vol lezingen, workshops, performances, concerten en meer.
Noem het de grootste Artist in Residence van Nederland.
Noem het een 4-daagse kunstmarathon.
Noem het een museum op z’n kop.
Noem het hoe je wilt maar kom vooral meedoen en kijken!

Vier dagen lang, van 6 tot en met 9 september 2018, zullen in totaal 136 Schiedamse kunstenaars en hun introducés in het Stedelijk Museum Schiedam reuring teweegbrengen in het kader van Open Expo Schiedam.
Helma Vlemmings is een van de kunstenaars.

Openingstijden Vruchtbare Grond
donderdag 6 t/m zondag 9 september 2018
11.00 – 17.00 uur

Entree = gratis
Neem wel je Museumkaart of RotterdamPas mee als je die hebt.

Adres
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
Meer informatie: www.openschiedam.nl

Vruchtbare Grond Open Expo Schiedam - Stedelijk Museum Schiedam
Vlemmings te zien op expositie "Wunderkammer"
De komende tentoonstelling van Galerie Sehnsucht is de “Wunderkammer”. Fotografen uit binnen- en buitenland geven daarin hun visie op de kamer vol wonderen. Gastconservator van deze expositie is Rommert Boonstra.
Vlemmings is te zien met een foto-object.

In de gezellige ruimte van het café van Galerie Sehnsucht, met het formaat van een flinke huiskamer, zal Rommert Boonstra ons meenemen in zijn beleving van het eeuwenoude begrip “Wunderkammer”. Wat is de betekenis van de Wunderkammer voor hem? Welke inspiratie kunnen moderne fotografen putten uit dit klassieke “rariteitenkabinet” van de geleerden en rijken? Welke wonderen bestaan er nog, in de moderne wereld waarin veel mogelijk is geworden dat eeuwenlang onmogelijk leek?

Rommert Boonstra heeft een ontwikkeling doorgemaakt van kunstbeschouwer tot het zelf scheppen van fotografie, poezië en beeldende kunst. Hierbij was de “Wunderkammer” een leidend thema. Werkzaam als directeur van de schouwburg te Assen (1969-1972) en van De Lantaren (1972-1978) was hij kunstcriticus voor Nieuwsblad van het Noorden, Elseviers Magazine, Avenue en NRC Handelsblad. Zijn fotografisch werk is tentoongesteld geweest in onder andere het Centre Pompidou in Parijs, bij Trajecta te Barcelona en onlangs nog in het Museum Oud Overschie. In 2010 organiseerde hij een fotomanifestatie over Fantastische Fotografie in diverse musea. Er verschenen verschillende poezië bundels van zijn hand, waaronder “Het scheppen van een nutteloos verleden” (Antwerpen, 1985) en “De geschiedenis van het vergeten” (Houwerzijl, 2001). Hij doceerde aan de Rijksacademie in Amsterdam, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de AKI in Enschede.

Opening: woensdag 11 april, 19.30 uur.
Galerie open woensdag – zaterdag 11 – 17 uur.
Galerie Sehnsucht, Vijverhofstraat 34, 3032 SN, Rotterdam

www.galeriesehnsucht.com

Expositie Time Machine verlengd
De expositie Timemachine in galerie Sehnsucht wordt verlengd tot en met 7 april.


De tentoonstelling “Time Machine” toont werk van 26 hedendaagse fotografen uit binnen- en buitenland. Onderwerp, techniek en benadering is van allen verschillend, en toch vormt de expositie een geheel. Er zijn abstracte beelden, stillevens, landschappen, portretten, historische beelden en fantasierijke constructies; beelden gemaakt met 19de eeuwse camera’s maar ook digitaal bewegende beelden. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal het verschijnsel “Tijd” onderzoeken. Tijd blijkt een rekkelijk begrip….

Onder de exposanten een aantal fotografen die hun sporen in de kunstwereld inmiddels hebben verdiend, zoals Saskia Boelsums (NL) en Eva Bachmann (UK), en vele fotografen die aan het begin van hun veelbelovende carrière staan.
De exposanten zijn Arnoud Bakker, Caroline Penris, Christian Arts, Christian Klant (DU), Daphne Wageman, Deborah Sfez (ISR), Dieter Provoost (BE), Elisabeth Greve, Eva Bachmann (UK), Helma Vlemmings, Jacqueline Louter, Jeroen de Wijs, Jesse Budel, Katya Pak (RUS), Mariëlle Gebben, Martien van Beeck, Michael Chylinski (US), Pascale Hustings, Paul Cupido, Peter Boersma, Philip Hall-Patch (UK), Sander Foederer, Saskia Boelsums, Serge Romanov (RUS), Tara Harland Viney (UK) en Ursula van de Bunte.

Gastconservator is Jeroen de Wijs. Hij is zelf een toegewijd collodium fotograaf.
Opening: woensdag 14 februari, 19.30 uur. De expositie is te zien tot en met 8 april.
Galerie open woensdag – zaterdag 11 – 17 uur.
Galerie Sehnsucht, Vijverhofstraat 34, 3032 SN, Rotterdam

Bekijk hier de Catalogus Expositie Timemachine.pdf

www.galeriesehnsucht.com

Culturele Nieuwsbrief Hoek van Holland
In de Culturele Nieuwsbrief van Hoek van Holland februari-maart aandacht voor de exposities van Helma Vlemmings de komende tijd:
"Wist u dat onze hoekse kunstenaars ook in andere gebieden en zelfs buiten Rotterdam te zien zijn? Zo exposeert Helma Vlemmings, beeldend kunstenaar, tijdens Art Rotterdam Week van 8 t/m 11 februari bij Rotterdam Photo op het Deliplein in Katendrecht en van 9 t/m 11 februari in M4H in Delfshaven tijdens de Collage Pop Up Shop. Van 15 februari (opening 14 februari om 19.30) t/m 24 maart exposeert zij bij Galerie Sehnsucht."

Culturele Nieuwsbrief van Hoek van Holland februari-maart 2018
Lees hier de nieuwsbrief online
Time Machine bij Galerie Sehnsucht
Op 14 februari om 19.30 uur, opening expositie Time Machine bij Galerie Sehnsucht, Vijverhofstraat 34 Rotterdam.

“Photography is an art of teleporting the past into the future” – Mehmet Murat Ildan (Turkish writer)


For photographers, time is an important concept. A photograph is a moment frozen in time, but its meaning changes in the future and the photo itself becomes part of the past. Photography is two hundred years old now. During these centuries, the looks of the photographs have changed. When we see a photograph, we instinctly place it into some point in time. Brown, black and white are old, colour photographs are new. Sometimes we are right, sometimes wrong.

Can you use your camera as timemachine? Can you give us a feeling of displacement in time, simply by showing us your photographic work? Are you able to surprise us by using old techniques capturing modern day subjects, or, on the contrary, using modern techniques but in a strange, timeless, old fashioned manner? Can you combine old and new, making the future? This exhibition will be about time – past, present and future.

The exposition will show our selection from the works. Guest curator is Jeroen de Wijs. He is a dedicated collodion photographer, and instructor at the Willem de Kooning Academy, Rotterdam. He is currently working on a project “capturing the present with the past”. He makes pictures of the modern world, with an old 13×18 cm collodion camera, choosing subjects that would have been off interest for 19th century travel guides.

www.galeriesehnsucht.com

Creatief Collage Netwerk Pop-Up tijdens Object Rotterdam 2018
Collage Netwerk, een collectief van creatieve, Rotterdamse ondernemers, opent tijdens Object Rotterdam 2018 een tijdelijk Collage Pop-Up bij 'Made In 4Havens' aan de Keileweg 9-A.
Collageleden zoals fotograaf Isabelle Boon, edelsmid Ingrid Brandenburg, ontwerpers Ine Keitz, Leontien Wiehink, Hanna Kerkhof en Monice Janson, autonoom kunstenaars Helma Vlemmings en Astrid Moors, illustratoren Annet Scholten, Nynke Boelens en Michel van Hillo, boekbinder Corina de Vette en sfeerarchitect Monique Tameris brengen in het Pop-Up atelier onder andere hun inspirerende werken onder de aandacht.


In het Collage Pop-Up atelier, dat te bezoeken is bij Made In 4Havens aan de Keileweg tijdens Object en Art Rotterdam van 9 tot en met 11 februari 2018, werken de verschillende creatieve onderneemsters samen.
Ze zijn trots op wat ze doen en willen dit graag delen, in de vorm van creativiteit en kunst, maar ook veel inspiratie. Zo gaat designer Hanna Kerkhof in de weer met haar zinnenprikkelende ‘zoete kusjes’. Kostuum- en modeontwerper Ine Keitz toont haar nieuwe kledinglijn I.K., Corina de Vette laat in workshops de geheimen van boekbinden zien en sfeerarchitect Monique Tameris zorgt voor een inspirerend en unieke Pop-Up omgeving.
Daarnaast is er onder andere ook een ‘spreekuur voor creatieve ondernemers’.

Creatieve traktaties in allerlei soorten en vormen maken zo van een bezoek aan de Collage Pop-Up tijdens Object Rotterdam een complete belevenis.
Rotterdam Photo 2018
In scheepscontainers op het Deliplein wordt van 8 tot en met 11 februari 2018 – gedurende de Art Rotterdam Week – het gratis toegankelijke fotografie evenement Rotterdam Photo georganiseerd. Rotterdam Photo toont op laagdrempelige wijze werken van fotografen uit de hele wereld die geselecteerd zijn rondom het thema FAKE | TRUTH. Samen met het Nederlands Fotomuseum en Haute Photographie vormt Rotterdam Photo een ‘fotografiedriehoek’ op de Kop van Zuid.

Rotterdam Photo presenteert nationaal en internationaal fotografietalent aan een zo breed mogelijk publiek. Zowel het werk van aanstormende en gevestigde makers uit onder andere Italië, Rusland, India, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Ook Helma Vlemmings is een van de deelnemers.
Zowel aan de binnen- als buitenkant van de containers op het Deliplein, het decor van dit fotofestival, zijn verrassende exposities te zien.

Op www.rotterdamphotofestival.com is het complete festivalprogramma te vinden.

Of what seems a woman in despair


Mijn oog
;-)

mijn oog
Westland UIT-magazine
Ik ontwierp de cover voor Westland Uit december 2017. Met hulp van Melan van Driel staat het er mooi op!


Bekijk hier de cover van het online magazine en de bijbehorende tekst over en foto's van Helma Vlemmings:
Cover Westland Uit Magazine
Tekst "Wie maakte de cover"
Er wordt geblogd...
Sinds een paar weken blogt Vlemmings. Over wat zij als kunstenaar 'mooi' vindt, waar ze door bewogen wordt, of, zoals ze het zelf formuleert: "Ik ga de songtitel van Ed Sheeran lenen, want het is precies dat wat me drijft als kunstenaar: I AM IN LOVE WITH THE SHAPE OF YOU." Haar BLOG is te lezen op de site, en wil je zelf ook reageren, dat kan op haar Facebook-pagina.
VERSAM(E)ENLING - expositie
Van harte welkom op de volgende expositie van KunstHuis18! De opening is op 28 oktober om 15.00 uur. De sluiting op 3 december om 15.00 uur. Ook tussendoor ben je welkom!
De kunstenaars van de tentoonstellingscommissie exposeren zelf, als groep en de eenlingen daarbinnen: VERSAM(E)ENLING.
Heb je zin en tijd, ik hoor graag wat je van mijn KIJKDOZEN vindt!

GRaZ wordt STRaZ
GalerieRotterdam was mijn blik op de stad. GRaZ (met aan zee erbij) was mijn blik op Hoek van Holland. De naam galerie werkt toch verwarrend. Knoop doorgehakt en naam als kunstenaar veranderd naar StudioRotterdam aan Zee. GraZ lonkte naar mijn liefde voor 'liggen in het gras'. STRaZ met een lach naar mijn liefde voor rauw en ongepolijst. Dus voortaan STRaZ!
Blij mee!

van GRaZ naar STRaZ
VOOR ALTIJD . NOOIT MEER .
In de NIEUWSBRIEF van de CULTUURSCOUT HOEK VAN HOLLAND april|mei aandacht voor de expositie 'Voor Altijd . Nooit Meer .' van Helma Vlemmings

Op vrijdag 21 april opent Yarden Uitvaartzorg om 17:00 uur de expositie VOOR ALTIJD . NOOIT MEER . van Helma Vlemmings.
John Heskes van Yarden & Helma Vlemmings bedachten begin 2017 een muur van taal, gevuld met woorden van emoties als 'Houden van' en 'Afscheid nemen'.

De raamprojectie is sinds februari vanaf de straatkant al zichtbaar, maar achter die projectie is Helma al weken aan het werk. Ze knipt uit kranten woordcombinaties die passen bij onze emoties. ‘Pottenkijkers’ en Hoekenezen die mee willen werken, zijn van harte welkom aan de Rietdijkstraat.

Tijdens de opening op 21 april is haar werk nog niet helemaal af. Herkenbaar voor haar werk, maakt ze het laatste stukje van de muur graag samen met bezoekers. Een aantal Hoekenezen hebben hun woordcombinatie al met haar gedeeld. Tijdens de opening worden hun woorden ook echt op de muur bevestigd.

Voor altijd . Nooit meer .

Waar:
Uitvaartinformatiecentrum Bakkie Troost
Rietdijkstraat 70
3151 GK Hoek van Holland

Culturele Nieuwsbrief Hoek van Holland
De culturele nieuwsbrief Hoek van Holland besteedt in de februari-editie uitgebreid aandacht aan beeldend kunstenaar Helma Vlemmings.

Lees hier de nieuwsbrief online:
Culturele Nieuwsbrief Hoek van Holland - februari 2017
Rotterdam Photo Festival
Beeldend kunstenaar Helma Vlemmings is één van de deelnemers aan Rotterdam Photo. Dit festival vindt plaats tijdens Art Rotterdam, van 9 tot en met 12 februari, op 'de best mogelijke locatie', het Deliplein op Katendrecht.
Tijdens het festival zijn er op het Deliplein meer dan 20 zeecontainers te vinden die zijn omgebouwd tot expositieruimte.

Rotterdam Photo is voor iedereen -gratis- te bezoeken.


Meer informatie: www.rotterdamphotofestival.com

VOOR ALTIJD. NOOIT MEER.
Onder de titel ‘voor altijd, nooit meer’ exposeert beeldend kunstenaar Helma Vlemmings in het uitvaartinformatiecentrum van Yarden & John Heskes Uitvaartzorg in Hoek van Holland.
Donderdag 26 januari verschijnt een projectie op het raam. De weken daaropvolgend bouwt ze het kunstwerk ‘Een muur van taal’ op. Deze muur bevat woorden over houden van en afscheid nemen, emoties die ons diep raken. Bijzonder is dat bezoekers kunnen meebouwen aan het kunstwerk, ze kunnen er hun eigen woorden aan toevoegen.

Emotie verwoorden
Helma Vlemmings houdt van taal. “Woorden als voor altijd en nooit meer fascineren me. Hoe lang is dat eigenlijk, vraag ik me af. Van een afstand lijken houden van en afscheid nemen mechanische processen die zich herhalen. Play, Stop, Pause enzovoort. Zit je er middenin dan voel je de emotie in elke vezel van je lichaam. Er is geen ontsnappen aan. Geluk is hemels, verdriet is rauw".
Helma vermoedt dat iedereen andere woorden heeft om zijn of haar gevoel te omschrijven.

Muur van taal
Het kunstwerk is letterlijk een muur van taal. Als materiaal kiest Helma voor krantenpapier, net als mensen kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. “Van een afstand raakt het minder, maar wie in de krant het middelpunt is, kan niet ontsnappen. Zo werkt het met houden van en afscheid nemen ook,” aldus Helma Vlemmings.

Gevoel uiten
John Heskes: “Verdriet is soms heel moeilijk onder woorden te brengen. Wat mij aanspreekt in het project van Helma is dat geen woord goed of fout is. Je diepste gevoel mag je uiten. In mijn dagelijks werk zie ik vaak dat mensen hun verdriet of gevoel voor zichzelf houden. Met dit kunstwerk hoeft dat niet. Mensen mogen alle woorden die in hen opkomen om hun gevoel te omschrijven op de muur toevoegen. Ik hoop dat dit kunstwerk mensen inspireert om verdriet te uiten. Want dat helpt bij het verwerken van het verlies van een dierbare.”

Adres
De expositie is te bezichtigen bij: Yarden & John Heskes, Uitvaartinformatiecentrum Bakkie Troost aan de Rietdijkstraat 70 in Hoek van Holland.

Visual op het raam van Yarden

Meer informatie: www.yarden.nl/heskes
BEWOGEN BEWEGING
Helma Vlemmings werkt aan een presentatie voor de Mediawand van de Rotterdamse Schouwburg. Curator Ferri Ronteltap ondersteunt met het multimediateam van de Schouwburg, de totstandkoming van deze presentaties.
Onder de titel BODY LANGUAGE ziet de kijker: Rotterdammers in de stad, onderweg van A naar B. In en om Rotterdam Centraal pakt Helma, gefascineerd door wat ze ziet en voelt, hun lichaamstaal en verhaal.

Bewogen beweging
ROT, ROTTER...
Bezig met een nieuw project...
Rot, rotter, Rotterdamst
concept: Helma Vlemmings, vormgeving: Monique Smits
Eerste vuurtoren met led- verlichting in hoek van holland
Bron: www.rotterdam.nl

Voor het tweede jaar geeft het Kustverlichtingsmuseum in Hoek van Holland ruimte aan autonome kunstenaars.
Ook het museum zelf heeft een primeur, de eerste vuurtoren met ledverlichting.
Van de eerste vuurbaak naar technologie van de 21e eeuw, alle instrumenten die met kustverlichting te maken hebben zijn te bezichtigen in het 8 verdieping tellende museum.
Beheerder René Vas vertelt boeiende verhalen over alles wat hiermee te maken heeft. Helma Vlemmings heeft de blikvanger op de terp gemaakt.

Tussen de vaste opstelling zijn op elke verdieping een of meerdere werken van een kunstenaar te zien. Dit jaar is er gekozen voor het thema licht van de volgende kunstenaars:
Op de affiche is al werk van fotograaf Hanne van Baarle te zien. Lampen fotograferen is een van zijn specialiteiten en de Brandarislamp is daar een lichtend voorbeeld van. Nostalgie, politiek, vergankelijkheid, onderwerpen die emotie oproepen bij de kijker zijn belangrijke items in zijn werk.
Frans Room heeft veel affiniteit met vuurtorens, bakens en lichtopstanden. Hij heeft ze allemaal getekend, geschilderd of geëtst en het is een indrukwekkende collectie van historisch erfgoed. In de toren is een andere passie van hem te zien lichtinstallaties, twee spiegellichtkasten waarin van alles gebeurt.
Peggy Crince le Roy is glaskunstenaar. Glas in al zijn verscheidenheid, van gloeiende vloeibare lichtgevende massa naar een object waarin materiaal, kleur en licht een prachtig samenspel geven.
Maarten Huizinga is een kunstzinnige duizendpoot, surrealistische schilderijen, vrolijk trommelende installaties, striptekenaar. Licht spreekt hem ook aan en hij gaat terug naar de oervormen van licht en hij wekt o.a. bliksem en het noorderlicht op. Hoogspannend.
Annemiek Drijfhout wordt geïnspireerd door de rust, ruimte en licht en de sfeer die dit opwekt in de natuur en legt dit vast op doek met olieverf. De waddeneilanden zijn een geliefd onderwerp en vooral Terschelling is een van haar favoriete plekken.
Florian Cats is als conceptueel fotograaf bezig de menselijke geest te prikkelen door surrealistische beelden te maken. De schoonheid en kwetsbaarheid contrasteren in zijn werk. Hij wil de kijker uitdagen op een andere manier naar de wereld te kijken.
Melan van Driel haalt haar inspiratie voor haar illustraties uit de natuur. Tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie heeft zij zich verder ontwikkeld in digitale illustraties. Haar werk kenmerkt zich door dromerige, kleurrijke scenario's waarbij mens en natuur één worden.
Manuel Padding en Samantha Rees gaan een samenwerking aan met geluid en licht.

Licht 2016

Aanvullende informatie: Het Kustverlichtingsmuseum is geopend op de eerste en derde zondag van de maand. Opening op 1 mei tot en met september van 13.00 tot 16.00. Verder op afspraak.

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland
Willem van Houtenstraat 102
3151 AC Hoek van Holland
www.kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl
LICHT, OPENING 1 MEI
De opening van de tentoonstelling LICHT in het Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland vindt plaats op zondag 1 mei om 15:00 uur.

Helma Vlemmings ontwierp de blikvanger bij de ingang van de vuurtoren: gefascineerd door taal, toont ze de twee woorden die voor haar alles met licht (en nog veel meer) te maken hebben; AAN en UIT.

8 andere kunstenaars exposeren ieder op één van de acht etages van de Hoekse vuurtoren: Annemiek Drijfhout, Manuel Padding en Samantha Rees, Peggy Crince le Roy, Hanne van Baarle, Melan van Driel, Frans Room, Florian Cats, Maarten Huizinga.

Na 1 mei is de expositie en de vaste collectie van het Kustverlichtingsmuseum tot en met september iedere 1e en 3e zondag van de maand te bezichtigen tussen 13:00 en 16:00 uur.

Licht 2016

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland
Willem van Houtenstraat 102
3151 AC Hoek van Holland
www.kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl
Nieuw werk in 'Onderweg'
Nieuw werk in 'Rotterdam'
Rotterdam door Helma Vlemmings

Vlemmings: "Dit soort foto's maak ik heel graag. Ik noem het vormtaalfoto's. De scene / de schoonheid raakt me heel erg. Ik kan het bijna niet uitleggen."
2016
Live your dream in 2016

Opening 5 december: expositie in Kunsthuis 18
Zaterdag 5 december 14.00 uur, opening in Kunsthuis18 op Zuideinde 6 in Naaldwijk. Sharmain Opatha & Helma Vlemmings met de titel: LEVENSECHT.
De expositie blijft te zien tot 20 december 2015.

Mooi hoekje op de expositie in Kunsthuis18
Levensecht - opening 5/12/2015

 
 
Kunsthuis18 | Zuideinde 6 | 2671 MH Naaldwijk
www.kunsthuis18.nl
Moonwalking Nacht van de nacht
Laat op zaterdag 24 oktober 2015 het donker het donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Moonwalking 'Nacht van de Nacht'. Tijdens de Moonwalking zijn er voorstellingen op verschillende locaties in Hoek van Holland, met onder meer een bijdrage van autonaam kunstenaar Helma Vlemmings.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieu-federaties onder het motto: ‘geeft aandacht voor lichtvervuiling’. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 11e keer georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2015. De Moonwalking in Hoek van Holland wordt georganiseerd door de Culturele Raad Monster in samenwerking met Get Hoekt.
De Moonwalking begint om 19:30 en duurt tot 22:30. De locaties zijn nog een verrassing. Deelname is gratis. Aanmelden kan via info@cultureleraadmonster.nl.
Let op: er is maar beperkt plaats!

Meer informatie: hoekvanholland.nl en cultureleraadmonster.nl
Vlemmings op de 'om de Hoek Made market'
om de Hoek Made
Nieuw werk
Nieuw werk aan de serie 'Industrie' en de serie 'Onderweg' toegevoegd.

'Voel je vrij'
Nog tot en met 20 september te zien: de openingsexpositie 'Voel je vrij' met onder meer VRIJ-BLIJVEND van Helma Vlemmings.

VRIJ-BLIJVEND
VRIJ-BLIJVEND
Meer informatie: Kunsthuis18
Kunstexpositie 'Meesterwerk' in de Oude Kerk
Van donderdag 20 tot en met zondag 23 augustus is de kunstexpositie 'Meesterwerk' te zien tijdens de Nationale Zomerbloemententoonstelling in de Oude Kerk op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
De kunstexpositie is een initiatief van Kunsthuis18 uit Naaldwijk en bestaat uit werken van acht beeldend kunstenaars uit de regio. Beeldend kunstenaars Joop van Dijk, José Knippenberg - Fronen, Adrie Huisman, Astrid Smalheer, Annemarie van Ruyven, Menno 't Hart, Ceciel Post en Helma Vlemmings tonen diverse kunstwerken geassocieerd aan het thema 'Meesterwerk'. Op allerlei plekken in de kerk staat of hangt hun werk. Op zo'n manier dat kunst en flora een synergie met elkaar aangaan.

'Meesterwerk' is een expositie met kunstwerken die gerelateerd zijn aan beroemde kunstenaars. Van mozaïek gebaseerd op Pablo Picasso tot werk in de stijl van Andy Warhol. Daarnaast hebben de kunstenaars eigen 'meesterwerken' geselecteerd binnen diverse disciplines. De twee koorkamers in de Oude kerk worden in een combinatie van organisch materiaal en kunst ingericht. Eén kamer in de stijl van Mondriaan en de andere kamer, door Helma Vlemmings, in de stijl van Matisse.Meer informatie: Nationale Zomerbloemententoonstelling
HOEK MADE Market
In de zwoele nazomer van 2015 krijgen creatieve Hoekse ondernemers, schrijvers en kunstenaars een podium voor hun originele, hand- en homemade en pure producten. Ook Hoeks kunstenaar Helma Vlemmings is hierbij.
"Een puik feestje met originele stands, toffe live muziek en zonnige mensen!" meldt de organisatie.
HOEK MADE Market, 26 september 2015 van 11:00 tot 17:00 uur op het Brinkplein, Hoek van Holland.
'Voel je vrij'
Helma Vlemmings doet ook mee aan de openingsexpo 'Voel je vrij' van Kunsthuis 18 van 29 augustus t/m 20 september.

Flyer openingsexpo Kunsthuis18
Flyer openingsexpo Kunsthuis18
Meer informatie: Kunsthuis18
Bleu Matisse voor de Nationale Zomerbloemententoonstelling
Eind augustus vindt de 30e editie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling plaats. Het thema voor dit jaar is bekend en luidt: ‘Meesterwerk’. Met dit thema hoopt de organisatie de zomerbloemen in dit jubileumjaar op meesterlijke wijze een podium te kunnen geven.
Helma Vlemmings neemt deel aan de tentoonstelling met de installatie Bleu Matisse.
Vlemmings: "De papieren cut-outs van Henri Matisse (1869 – 1954) zijn van ongelooflijke, eenvoudige schoonheid. Hij knipte deze dansende vormen in de laatste jaren van zijn leven. Geplaatst op een groot wit doek, ontstond een prachtig schilderij. Je ziet de cut-outs bijna bewegen."

Henri Matisse

"In mijn installatie bleu Matisse komen zijn cut-outs verder tot leven. Deels van levend materiaal, deels van hetzelfde eenvoudig materiaal dansen of ‘ontploffen’ ze in een witte ruimte om bezoekers te betoveren met dezelfde eenvoudige schoonheid," aldus Vlemmings.
De tentoonstelling vindt plaats aan het einde van de schoolvakanties, van donderdag 20 tot en met zondag 23 augustus 2015, in en om de historische Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
Meer informatie: Nationale Zomerbloemententoonstelling
10 tégen 1

10 tégen 1: Hoeks Spektakel met spannende, kunstzinnige confrontaties
Op zaterdag 6 juni om 11:00 uur staat de opening van Hoeks Spektakel 10 tégen 1 gepland. In en om de heropende Zeetoren aan de Helmweg 7 van Hoek van Holland. Dan is muziek, dans, film en (andere) kunst van 10 + 1 Hoekse kunstenaars live te bewonderen. Ruim een uur later nog steeds. Dan deels digitaal via QR codes met smartphone en tablet. Op zondag 7 juni gebeurt hetzelfde, maar dan gaan 10 Hoekse leerlingen van Hoekse basisscholen aan de slag met hun kunstwerk voor 10 tégen 1. Om 15:00 uur die dag presenteren zij hun resultaat. Hoe meer Hoekse bewoners en bezoekers uit stad en regio, hoe leuker het wordt. Stil zijn hoeft niet. Lachen of je mening geven, mag. En je kunt zelfs 10 objecten winnen!

Beeldend kunstenaar Helma Vlemmings bedacht dit spektakel speciaal voor 2015. In de prachtige Zeetoren maar ook er omheen, want buiten is haar favoriete werkplek. Juni 2005 studeerde ze af aan de Willem de Kooning academie van Rotterdam. 10 Jaar later is het tijd voor een spannende, kunstzinnige confrontatie, vind ze.
Als autonoom kunstenaar maakt Helma verstilde foto’s en installaties met beeld of taal. Onder bovenstaande titel laat ze 10 van haar favoriete kunstwerken van de afgelopen 10 jaar zien. Dat is de basis. Omdat ze van interactie houdt, zocht ze vervolgens met 10 andere Hoekse kunstenaars en met 10 Hoekse basisschoolleerlingen de confrontatie op. Het nieuwe werk versterkt, verkleint of vergroot het bestaande of neemt het op de hak. Er gaat iets gebeuren. De jonge, oudere, bekende en minder bekende kunstenaars laten bezoekers graag de talenten van Hoek van Holland zien. In de hoop dat ze er van genieten en trots aan ontlenen. De insteek is laagdrempelig, de disciplines breed en bezoekers worden uitgedaagd het gesprek aan te gaan of soms zelfs mee te doen.

Elke deelnemer maakt langskomen en bekijken de moeite waard:
illustrator/schrijver Frank Dam, balletschool Domingos, keramist Christel Groels, modevormgever Melan van Driel, graffiti-kunstenaar Sam Game, natuurkunstenaar José Knippenberg-Fronen, documentair fotograaf Peter de Krom, sieradenontwerper Karin van Paassen, autonoom kunstenaar Vanessa Obinu, accordeonist Daniel Sieczkowski samen met Helma Vlemmings.

10 tégen 1 heeft een eigen website: www.10tegen1.com.
Nieuw werk
Nieuw werk in de serie 'Hoek van Holland' én een nieuwe serie 'Onderweg' toegevoegd aan de site.
Zeemonsters
Vanaf mei in het Kustverlichtingsmuseum in Hoek van Holland de expositie "Zeemonsters". Acht kunstenaars hebben zich laten inspireren door zeemonsters en presenteren hun werk tussen de vaste collectie in de vuurtoren. Behalve van Helma Vlemmings is werk te zien van Niki Fröhling, Vanessa Obinu, Christel Groels, Karin Brussaard, Dick Huppes, Loes Peters en René Vas.
Meer informatie: kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl
10 tégen 1

10 tégen 1:
spannende, kunstzinnige confrontaties

Voor 2015 heeft beeldend kunstenaar Helma Vlemmings een jubileumexpositie gepland. Buiten, want daar is haar favoriete werkplek. Juni 2005 studeerde ze af aan de Willem de Kooning academie van Rotterdam. 10 Jaar later is het tijd voor een spannende, kunstzinnige confrontatie, vindt ze.

Als autonoom kunstenaar maakt Helma verstilde foto’s en installaties met beeld of taal. Onder bovenstaande titel laat ze 10 van haar favoriete kunstwerken van de afgelopen 10 jaar zien. Dat is de basis. Omdat ze van interactie houdt, zoekt ze vervolgens met andere Hoekse kunstenaars de confrontatie op. Die wordt gefilmd en digitaal getoond. De eerste voorbereidingen voor 10 tégen 1 zijn gestart. Ze wist 10 verschillende Hoekse kunstenaars enthousiast te maken voor zo’n confrontatie. Jong, ouder, bekend en minder bekend. Uit 10 verschillende disciplines maken zij 1 eigen werk tegen 1 van Helma.

Twee voorbeelden: Vlemmings bedacht ooit voor de Rotterdamse Coolsingel een 2-dimensionaal ‘creatief tuintje’. Tijdens 10 tégen 1 maakt de Hoekse graffiti kunstenaar Sammy Game een nieuwe bewerking op dit tuintje.
De Hoekse Melan van Driel studeert in 2015 af met een modeonderzoek: REAL VS IDEAL. Ze focust op de verschillende lichaamsvormen van de vrouw: dik, dun, kort en lang. Die insteek levert vast een spannende confrontatie op met de rauwe, ongepolijste foto’s van Vlemmings. Dergelijke confrontaties, zullen een prachtig Hoeks spektakel opleveren.

Helma is zelf gecharmeerd van de gewone maar mooie vormtaal van Rotterdam en Hoek van Holland. Na 6 jaar werken in de stad Rotterdam, koos ze in 2011 gebied Hoek van Holland als haar nieuwe werkterrein. Hier vindt ze alles wat ze als kunstenaar nodig heeft om het verhaal van de door haar gevonden schoonheid te vertellen. Zo zullen ook de andere deelnemende kunstenaars hun verhaal vertellen.
Voor begin juni a.s. staat een echt openingsfeestje op de planning. Dan zijn die kunstzinnige confrontaties van 11 kunstenaars live, via smartphone en tablet in de buitenruimte en soms binnen te bewonderen. De nieuwe website van GalerieRotterdam aan zee (GRaZ) speelt hierin een centrale rol.

Neem voor meer informatie contact op met Helma Vlemmings via 06-51986540 of via vlemmings@gr-aanzee.nl
10 jaar autonoom kunstenaar
10 Jaar geleden, in 2005, studeerde Helma Vlemmings af aan de Willem de Kooning-academie in Rotterdam. Voor juni 2015 bereidt Helma een expositie van 10 jaar werk voor. Bijna vanzelfsprekend vindt deze expositie in de open lucht plaats.
Van GalerieRotterdam naar GalerieRotterdam aan Zee: GRaZ
Na 6 jaar onder de naam GalerieRotterdam te hebben gewerkt, verruilde Helma Vlemmings de stad in 2011 voor dat stukje Rotterdam aan zee: Hoek van Holland. En daarbij hoort ook een wisseling (of uitbreiding) van de naam waaronder ze werkt. Dat werd GalerieRotterdam aan Zee.
Creative Cells ©