STRaZ STudioRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .

Blog - In love with the SHAPE of you!
Vormtaal
Ik houd van minimalistische en grafische vormen. Hun op het oog eenvoudige schoonheid, laat me weleens naar adem happen van genot. Vormtaal is ook de basis van mijn eigen beeldend werk. Tijd voor onderzoek naar mijn helden en tijd voor reflectie in dit blog:
#31 In love with the SHAPE of you
Het werk van kunstenaar cindy_bakker (1989) zag ik voor het eerst in Gallery D.I.R.T. Een prachtige print als onderdeel van een serie over bloemen. Zij deed dat op een minimale manier en daardoor viel ze mij op.
Haar 'visual signs are on the boundaries of recognition and alienation'. Ik ben groot fan van haar werk geworden. Bewonder haar in onze stad Rotterdam of op het web.
Cindy Bakker
Cindy Bakker
Cindy Bakker
Cindy Bakker
#30 In love with the SHAPE of you
(met dank aan #woth die een prachtige foto postte)
Dan Flavin (April 1, 1933 – November 29, 1996) was een Amerikaanse minimalist. Hij werd als kunstenaar beroemd met zijn sculpturale objecten en installaties die hij maakte met commercieel beschikbare fluoriserende lichtarmaturen. Hij is al jaren een van mijn helden omdat hij met vormen en licht prachtige objecten en sferen weet te creëren.
Dan Flavin

Dan Flavin
Dan Flavin
Dan Flavin
Dan Flavin
#29 In love with the SHAPE of you
Ellsworth Kelly (1923 – 2015) was een Amerikaanse schilder, beeldhouwer en printmaker. Hij woonde en werkte in New York. Hij wordt geplaatst binnen hard-edge painting, colorf field painting en minimalisme. Hij is een meester in de techniek van het laten ontstaan van onverwachte lijnen, kleuren en vormen. Precies de reden waarom hij één van mijn helden is: zijn werk is vormtaal die ik zo fascinerend vind.
Ellsworth Kelly
Ellsworth Kelly
Ellsworth Kelly
Ellsworth Kelly
#28 In love with the SHAPE of you
Sil Flan Krol bewonder ik vanwege zijn adembenemende (tijdelijke) interventies in openbare en publieke ruimtes. Tijdens de restauratie van de beeldenroute langs de Westersingel, vulde hij een van de lege sokkels met zijn eigen werk. Na een korte verontwaardiging werd het gelukkig gedoogd. Hij raakt me met steeds wisselende vormen en objecten. Mooi van eenvoud en ze bieden ruimte voor samenwerking met kijkers. Bravo Sil! Nummer 28 van mijn helden.
Sil Flan Krol

Sil Flan Krol
Sil Flan Krol
Sil Flan Krol
Sil Flan Krol
Sil Flan Krol
#27 In love with the SHAPE of you
Enzo Mari (88 geworden), was een meesterlijk ontwerper/vormgever. Hij is misschien minder bekend dan zijn tijdgenoten, maar zijn ontwerpen zijn er niet minder om. Illustraties, gebruiksartikelen en fraaie objecten, hij deed het allemaal. Heel minimaal, wat ik mooi vind, maar ook heel praktisch en onvoorspelbaar tegelijkertijd.
Nummer 27 van mijn helden. Een paar dagen geleden samen met zijn vrouw overleden aan complicaties van Covid-19).
Enzo Mari

Enzo Mari
Enzo Mari
Enzo Mari
Enzo Mari
Enzo Mari
#26 In love with the SHAPE of you
Maria Roosen, ik houd van haar werk. Haar werk 'streelt' mij. De vorm van haar objecten, het kwetsbare materiaal maar ook haar humor. Het zijn vaak autonome kunstenaars of hele bijzondere vormgevers die mij verrassen, die een unieke vormtaal bezigen en ik mateloos bewonder. Maria Roosen is er zo een.
Nummer 26 van mijn helden.
Maria Roosen


Maria Roosen
Maria Roosen
Maria Roosen
#25 In love with the SHAPE of you
Gerrit Rietveld, geboren op 24 juni 1888, blijkt al snel veelzijdig. Hij verlaat school op 11 jarige leeftijd om avondschool te kunnen volgen, terwijl zijn vader hem opleidt tot meubelmaker. Via sieraadontwerp (Begeer) en zijn eigen meubelwinkel leerde hij ook tekenen, schilderen en modelmaken. Hij groeit uit tot de architect en meubelmaker met een eigen studio/praktijk, die wij kennen. Dit is Rietveld altijd blijven doen, in combinatie met het (sinds 1919) samenwerken binnen De Stijl. Een meester in vormtaal! Hoe noem jij dat?
Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld
#24 In love with the SHAPE of you
Ettore Sottsass bewonder ik meer dan 30 jaar. Met dank aan een Haagse ondernemer die toen al in de stroming Memphis geloofde. Ettore is een van de creatieve geesten van de 20ste eeuw, als architect en vormgever. Hij heeft mij geleerd goed te kijken naar vormtaal. Horloges versleet ik maar zijn suikerpot koester ik samen met de bonbonnière van Mendini en de waterkan van Rossi. Schoonheid waar je je best voor moet doen, schoonheid die met je meegroeit. Wat een meester!
Ettore Sottsass
Ettore Sottsass
Ettore Sottsass
Ettore Sottsass
Ettore Sottsass
#23 In love with the SHAPE of you
Ik bewonder ontwerper openbare ruimte Leontien Wiehink en typografisch ontwerper Monice Janson. Zij doen mee aan TIENie, een comfortzone in Rotterdam waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Ik bedacht weliswaar het concept, maar zij maakten het zichtbaar. Leontien de vorm en Monice de typografie. Een artist impression. De exacte invulling bepalen we met bewoners van de stad. Wij zien een flexibele route met 10 verschillende TIENies al voor ons.
Wil jij ook af en toe ‘op adem komen’ in de stad?
TIENies
TIENies
TIENies
#22 In love with the SHAPE of you
Omdat ik houd van minimale grafische vormtaal viel mijn oog vanochtend op een kunstwerk van Kostis Velonis (1968). Ik ben dan even stil en wordt gegrepen door de schoonheid van eenvoud, vorm, kleur en combinatie. Het is zijn vermogen om dingen te ordenen: 'craft-based compositions that construct allegories from the complex relations of history, class, identity and the conflicts of the human soul.' Need I say more?
Kostis Velonis
Kostis Velonis
Kostis Velonis
Kostis Velonis
Kostis Velonis
#21 In love with the SHAPE of you
Maria van Kesteren (1933), een beeldend kunstenaar van wie ik het werk adembenemend vind. Ze zoekt naar vormtaal met meestal hout, maar ook keramiek, kunststof en glas. In haar werk onderzoekt van Kesteren de vormmogelijkheden van materialen. Kenmerkend in dat onderzoek is de eenvoud van de cirkel, waarop zij steeds weet te variëren. Ik zag haar werk in het Gemeentemuseum van Den Haag. Ik kende het wel, maar ben nu pas betoverd. Jij ook?
Maria van Kesteren
Maria van Kesteren
Maria van Kesteren
Maria van Kesteren
Maria van Kesteren
#20 In love with the SHAPE of you
Ik ontdekte vandaag kunstenaar Sef Peeters.
Ik maak zelf verstilde foto's en installaties met beeld of taal. Sef (1947, Venlo, woonachtig in Breda) doet dit al veel langer, sinds het begin van zijn kunstenaarschap. Voor hem zijn taal en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden in een dans rondom betekenis. Sinds de jaren '80 gebruikt hij vaste woorden en begrippen, onder andere: ik, echt, wisdom, angst en 123dood.
Hij is een van mijn helden geworden. Ik kende geen NL taalkunstenaars uit de wereld van de beeldende kunst. Nu wel: Sef, ik geniet van je werk!
Wat vind jij van taal in de kunst?
Sef
Sef
Sef
Sef
#19 In love with the SHAPE of you
Elk jaar wordt de dutch design week groter. Misschien wel te groot, denk ik soms. Totdat ik dit prachtige overzicht van de DDW zag. Aangenaam verrast genoot ik van deze prachtige vormtaal, die iedere keer iets verrassend nieuws en 'schoons' laat zien. Genoten!
Met dank aan Sight Unseen
#18 In love with the SHAPE of you
De Belgische (dan heb je bij mij al een streepje voor) Vincent Van Duysen is werkzaam als architect, productontwerper en interieurvormgever. Ik aanbid zijn vormtaal. Dat komt door zijn minimalistisch pallet, sober kleurgebruik en de voor mij stijlvolle en intrigerende sfeer die dat oplevert. Een alleskunner op dat gebied. Belgisch moois. Samen met Muller van Severen Belgisch mooiste!
Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen
#17 In love with the SHAPE of you
Wie van vormtaal houdt, net als ik, kan niet om Mies von der Rohe heen. Adembenemend vind ik zijn werk. Ik geniet van het kijken en voel me gelukkig als ik er in aanwezig mag zijn.
Dat gebeurde al in Barcelona, Berlijn en New York. Hij is de meester van (en bedenker van de term) "less is more". Meer woorden zijn niet nodig, toch?

Ludwig Mies van der Rohe was een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper. Zijn architectuur bezit heldere afgemeten vormen en onderscheidt zich door het bedacht en precies gebruik van glas, staal en natuursteen.
Geboren: 27 maart 1886, Aken, Duitsland.
Mies van der Rohe
Mies van der Rohe
Mies van der Rohe
Mies van der Rohe
Mies van der Rohe
#16 In love with the SHAPE of you
Eind augustus in het Stedelijk van Amsterdam één van mijn kunsthelden ontdekt: de Duitste kunstenaar GÜNTHER FÖRG (1952-2013) met A FRAGILE BEAUTY. Hij treft me in het midden van mijn hart.
Zijn stijl, maar ook dat hij niet alleen fotografeert (dat wist ik), maar ook ontwerpt en schildert. Een speelse rebel. Ik werd er stil van. Wat een prachtig werk! Er is genoeg geschreven over de stroming waar hij bijhoort, maar dat is helemaal niet belangrijk voor mij. Is dat voor jou wel belangrijk?
GÜNTHER FÖRG
GÜNTHER FÖRG
GÜNTHER FÖRG
GÜNTHER FÖRG
#15 In love with the SHAPE of you
Ik ken zijn werk pas kort, maar dat maakt niet uit. Hij maakt blijkbaar die kunst waar ik elke keer voor val: Jeroen Erosie.
Hij was aan het werk, het beschilderen van een wand, tijdens het festival 'all eyes on type' afgelopen mei bij Worm in Rotterdam. Vakman ook, want hij schildert uit de hand, met misschien af en toe een lineaal oid, maar dat is het dan ook. Hier is mijn liefde voor beeldende kunst bewonderen en maken begonnen. Fijne ontmoeting!
Doet me heel in de verte denken aan de cut outs van Matisse. Ken jij hem?
www.erosie.net

beeldmateriaal: www.erosie.net

Jeroen Erosie
Jeroen Erosie
Jeroen Erosie
#14 In love with the SHAPE of you
Toen ik het werk van @MullervanSeveren voor het eerst zag, was ik sprakeloos en blij tegelijkertijd. Wat vind ik hun meubels geweldig mooi! Een Belgische duo, met de zoon van @MaartenvanSeveren die ik ook bewonder. Ze maken combinatiemeubels die qua vormtaal en kleurgebruik anders en verleidelijk zijn. Is het minimaal genoeg voor mij? Dat is het mooie, ze gaan net buiten mijn smaakgebied en laten me zien, dat er nog meer is om van te genieten. Mocht ik morgen nieuwe meubels kopen, dan koos ik voor Muller en van Severen.Jij?
MullervanSeveren
MullervanSeveren
MullervanSeveren
#13 In love with the SHAPE of you
Als bewonderaar van grafische en minimale vormtaal wil ik mijn passie voor het werk van beeldend kunstenaar Jan van der Ploeg (1959 Amsterdam, janvanderploeg.com) met je delen.

Jan van der Ploeg maakt monumentale muurschilderingen voor nationale en internationale musea, galeries en projectspaces. Ik zag zijn werk voor het eerst in het Rotterdamse Las Palmas, toen het daar nog rauw en ongepolijst was. Zijn kleine boekje nam ik, met zijn werk in mijn hart, stiekem mee. Ik heb ook 2 monografien gekocht en die koester ik. Ook van jaren terug. Even geleden bezocht ik zijn lezing bij Piet Hein Eek waar hij een geweldige muurschildering maakte. Zijn werk raakt me en ik deel een paar plaatjes met je. Wat vind je van mijn passie?
#12 In love with the SHAPE of you
Zoro Feigl maakt bewegende kunstwerken. Zoals Poppy, een immens grote klaproos gemaakt van dekzijl die om zijn eigen centrum zwiert in een logge, maar toch ook elegante dans. Of Pressurizing, een installatie gemaakt van brandslangen die langzaam opblazen en weer leeglopen, als een rustig slapend beest.
De kunstwerken van Zoro Feigl hebben te maken met oneindigheid. Ondanks dat het piept, kraakt, schuurt en draait, stuitert, spuit en tegensputtert vormen de werken een ritmische cadans.
Gefascineerd door de schoonheid van simpele dingen zet de kunstenaar het experiment in, vastberaden te achterhalen hoe de wereld van de materie werkt. Onder het motto 'zo hoort het niet, maar zo kan het wel' beproeft hij het materiaal in zijn studio door er een motor aan te bevestigen, of ermee rond te rennen. Mooie hedendaagse kunst, de rode is mijn absolute favoriet. En van jou?
#11 In love with the SHAPE of you
Na een fantastische Art Rotterdam Week, grijp ik terug naar een vooruitstrevende Franse kunstenaar. Jean Dubuffet (1901-1985) werd in de jaren 50 en 60 vooral bekend als schilder, tekenaar en graficus. In de late jaren 40 en 50 heeft hij een cruciale rol gespeeld in de waardering voor de kunst van psychiatrisch patiënten, kinderen en autodidacten die tegenwoordig als ‘outsider art’ wordt aangeduid.
In de jaren 60 werd zijn werk gaandeweg grafischer van karakter en maakten de enkele menselijke en dierlijke figuren plaats voor complexe scenes die zijn opgebouwd uit contourlijnen rond ‘cellen’ in heldere kleuren.
Blijkbaar houd ik van grafische kunst. Zou daar mijn liefde voor vormtaal zijn oorsprong hebben?
#10 In love with the SHAPE of you
Het werk van Josef Schulz raakt mij door de 'vervreemde' schoonheid van zijn beelden. Bekend, ik ben fan van rauwe en ongepolijste schoonheid. Ook al is het beeld gemanipuleerd, het zou er zomaar echt zo kunnen staan! Toch?

Polish-born photographer Josef Schulz has an extraordinary body of work to his name. The imagery deals predominantly with mundane man-made objects iconicised by his lens. But his images aren't quite as simple as they first seem. Using digital manipulation Josef transforms his originals...
#9 In love with the SHAPE of you
Egemen Tuncer werd in 1989 geboren in Istanbul. Hij studeert voor zijn master aan Marmara University waar hij in 2013 zijn bachelor haalde.
‘Things in a chamber’ Tuncer created CGI’s (computer generated images). These ‘naturmort’ images are re-created based on previously taken photographs in the artist’s studio.' In februari doet hij mee aan Truth / Fake van Rotterdam Photo. Hoop hem dan te ontmoeten, want ik vind zijn werk geweldig! En jij?

ps Hope to meet @EgemenTuncer at Rotterdam Photo!
Meer van hem op www.egementuncer.com
#8 In love with the SHAPE of you
On Kawara (1932-2014) was een Japanse hedendaags kunstenaar, bekend van onder meer de date paintings die hij vanaf 1966 maakte. Zijn werk behoort tot de conceptuele kunst. Sinds 1964 woonde hij in New York.
Vormtaal raakt me diep en die van On Kawara in het bijzonder, omdat hij met minimalistische of minimale middelen kunst neerzet waarvan de schoonheid me raakt en intrigeert, omdat ik niet wist waarom hij deze data liet zien.
Ik zocht naar bekende of betekenisvolle data totdat ik begreep dat hij ze vanwege tijd en sterfelijkheid koos.
Raakt hij jou ook?
#7 In love with the SHAPE of you
Amerikaan Sol le Witt (1928-2007), bij het kijken naar zijn vormtaal en werk, krijg ik een haast gelukkig gevoel. Dat een minimal en conceptueel kunstenaar met oervormen dit fantastisch werk maakt. En ik het mag bewonderen.
Ik zie een raakvlak met Donald Judd. Jij ook?

www.sollewitt.com
#6 In love with the SHAPE of you! Er zijn geweldige vormtaalbeoefenaars in de wereld. Deze keer de Engelse architect: David Chipperfield. Zijn bouwstijl raakt me diep omdat hij met minimale vormen ongelooflijke schoonheid teweegbrengt.
Herken je mijn voorkeur voor zijn werk?

(je vindt hem op davidchipperfield.com)
#5 In love with the SHAPE of you! De Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning startte in 1988 en weet als één van mijn favorieten met minimale vormen en felle kleuren een ruimte op spannende wijze te transformeren. Vooral binnen maar inmiddels ook buiten. Ik ben fan van zijn vormtaal.
Wat doet Krijn met jou?
#4 In love with the SHAPE of you!
Fotograaf ThomasDemand kan m.i. geweldig de schoonheid van gewone dingen visualiseren. Hij fotografeert live of bouwt zijn landschappen zelf. Hij is al verder, maar deze foto blijft mijn favoriet. Weer mijn passie voor vormtaal.
Een fotograaf die mij raakt.
Wat doet hij met jou?

www.thomasdemand.info
thomas demand
#3 In love with the SHAPE of you!
Deze keer TAAL. Ik houd van taal. Letters, woorden of korte zinnen. Je kunt er grappen mee uithalen of 'kijkers' mee raken. Nederlands is mooi maar Engels leent zich er ook goed voor. Levensgroot GELUKSVOGEL, 'Ja Doei' of ROTTERDAMN ME.
Jules Deelder is mijn held. Ook internationaal heb ik die, o.a. Bruce Nauman, On Kawara en Jenny Holzer. En een paar van mezelf.
Wat spreekt jou aan?
#2 In love with the SHAPE of you!
Lang voor mijn tijd ontwierp Bridget Riley haar spannende patronen. Bridget Riley (1931) is een Engelse schilder, die wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van op-art. Ik bewonder het werk uit haar begintijd.
Wat vindt jij van Bridget Riley?
#2 bridget riley
#2 bridget riley
#2 bridget riley
#2 bridget riley
#1 In love with the SHAPE of you!
Ik stel mijn helden voor. Mijn nummer 1 is Donald Judd. Donald Clarence Judd (1928-1994) was een Amerikaanse schilder en beeldhouwer. Hij geldt naast Robert Morris en Sol LeWitt als één der hoofdvertegenwoordigers van het minimalisme. Hij laat me genieten, ik blijf kijken en ik wil zijn schoonheid ook bereiken.
Wat doet Donald Judd met jou?
#1-2017
#1-2017
#1-2017
#1-2017
In love with the SHAPE of you

Ik ga de songtitel van Ed Sheeran lenen, want het is precies dat wat me drijft als kunstenaar: I AM IN LOVE WITH THE SHAPE OF YOU. Ik denk dan aan Donald Judd en Bridget Riley en hun VORMTAAL. Wordt vervolgd!

muziek/video van Ed Sheeran - Shape of you


Creative Cells ©