STRaZ STudioRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .
Art in Residence & Expositie
Expositie

Vlemmings: "In april 2019 ga ik werken en exposeren in het douanehuisje in Maassluis. Ik ga daar met taal aan de gang. Mijn thema: Mag ik je water naar de zee dragen?"


Mag ik je water, naar de zee dragen?
Beeldend kunstenaar Helma Vlemmings start op 4 april 2019 met haar -Art in Residence- in het Douanehuisje van Maassluis. Een prachtige plek aan het water. Het huisje wordt de gehele maand haar werkplek. Gefascineerd door de kracht en schoonheid van taal gaat ze zelf, samen met bezoekers en collega kunstenaars woorden en zinnen zoeken passend bij de Taal van Water. Die gevonden woorden en zinnen krijgen een extra dimensie. Een verleidelijke, verdiepende en verbeeldende dimensie welteverstaan.

Ze hoopt en verwacht dat de Taal van Water aanspreekt en uitnodigt tot meedoen. Geen makkelijke keuze maar het maakt haar Art in Residence, dynamischer en interessanter voor haar, bezoekers en collega kunstenaars.

Zonder dat Helma vooraf weet hoe het eindresultaat er precies uit gaat zien, regisseert ze deze zoektocht wel. Met een voorbeeld: Mag ik je water, naar de zee dragen? geeft ze een indruk van de schoonheid die woorden en zinnen rondom water hebben. Ze haalde de zin uit zijn oorspronkelijke context, maar dat mag. Ze combineerde het voorbeeld met een van haar verstilde foto’s van de Zeekant in Hoek van Holland.

Mag ik je water naar de zee dragen?

De eerste helft van de maand april zoekt ze samen met bezoekers naar de Taal van Water. Helma daagt, jong en oud, uit om hun beleving van taal of water met haar te delen. Die woorden en zinnen worden gecombineerd met bijpassend beeld. Zo ontstaan iedere ‘werk’dag kleine of grote ‘taalkunstwerkjes’ in het Douanehuisje of daarbuiten.

De tweede helft van de maand april doet ze hetzelfde met collega-kunstenaars. Alle kunstvormen zijn welkom. Ze benadert kunstenaars uit haar netwerk en uit de Waterwegregio. Ze vraagt hen om de relatie met taal of water in hun werk zichtbaar te maken. Het levert iedere ‘werk’dag een mini-expositie of performance op.
Aan het einde van de maand is er in het Douanehuisje, een beeldverhaal over de Taal van Water ontstaan.

top
terug naar werk - overzicht
Creative Cells ©