GRaZ GalerieRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .
Comfortzones ‘TIENie’
Project

Helma Vlemmings (STRaZ) bedacht het concept ‘TIENie's’ (= Comfortzones) voor Rotterdam en haar trotse inwoners. Het viel haar op dat de stad, die steeds aantrekkelijker wordt, ook steeds voller wordt. Inherent aan een dynamische stad in beweging. Hinderlijk? Misschien soms en dus de basis voor iets moois: TIENie’s in de stad. 

Wat is een TIENie?

TIENie’s zijn eenpersoonsruimtes, fysieke objecten in de openbare ruimte. Je kunt er even ontsnappen, je terug trekken om alleen maar te genieten van de stad. Je mag er bij daglicht maximaal een (half)uurtje in verblijven. Het is er fijn staan, zitten of liggen en je ervaart in alle stilte en rust via kijkpunten, de schoonheid van de stad. Want waar je in de jaren negentig zielsalleen op een bankje aan de Maas of in het park van de Euromast kon zitten, is dat nu niet meer het geval. Er zijn altijd mensen om je heen. 

Menselijke schaal

Door TIENie’s krijgen inwoners het gevoel dat zij ook de stad maken en dat de stad rekening houdt met inwoners door een fysieke ruimte op een menselijke schaal. De naam ‘TIENie’ (met een knipoog naar tiny houses en 010) maakt het compleet.

Locatie TIENie’s

TIENie’s komen te staan op bijzondere locaties in de stad. Locaties waar het regelmatig een drukte van jewelste kan zijn, verborgen pronkplekken van de stad omdat ze nòg niet door ‘de creatieven’ zijn ontdekt. Plekken waar de Rotterdammer zich in een TIENie kan onttrekken aan de drukte en een eigen plek vindt. De Afrikaanderwijk kan een locatie worden, de omgeving van Zuidplein of Alexandrium: plekken met veel vermaak maar nog weinig moois.

Gezamenlijke deskundigheid

Geen project om alleen te doen, vindt Helma. Gecharmeerd van samenwerking en de benodigde deskundigheid heeft ze die samenwerking gevonden met Leontien Wiehink (ontwerper openbare ruimte) en Monice Janson (typografisch ontwerper):
Een architect en vormgever om de veiligheid, het comfort, geschikte duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, technische mogelijkheden, de aantrekkingskracht en herkenbaarheid te borgen.
Als het lukt om tien TIENie’s te plaatsen in de stad, kunnen dat ook steeds verschillende architecten en vormgevers zijn. En wat haar betreft krijgt de inwoner ook substantiële invloed.

Groen en duurzaam

TIENie’s worden gemaakt van gerecycled materiaal, kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en op een ander moment weer opgebouwd. Ze hebben een dak bedekt met groen, zijn van binnen groen of de TIENie staat op het groen. Want dat bevordert het doel: ontspannen in de drukte. En groen is (met wit) de kleur van Rotterdam.

Waarderend zoeken

Aan een TIENie ligt geen op te lossen probleem en nog geen verdienmodel ten grondslag. We onderzoeken en bepalen (= maken!) samen wat een TIENie zou kunnen zijn: een plek in de stad op maat gemaakt voor haar inwoners. Die methode heet waarderend zoeken (in het Engels appreciative inquiry) en is beproefd bij ontwerpprocessen en transformaties. Samen doen en daarop reflecteren zijn twee toverwoorden.

TIENie verbeeld
Schets-ontwerp eerste TIENie door Leontien

Vind hier het volledige PROJECTPLAN TIENies

Autonoom kunstenaar Helma Vlemmings is Brabander van geboorte, maar ontleent een groot deel van haar identiteit aan de stad die ze koestert: Rotterdam, waar ze bijna 30 jaar woont. Haar stad, destijds underdog, maar toen al de mooiste stad van Nederland. Barstensvol mogelijkheden. De stad van potentie! 
Al tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie raakte ze geïnteresseerd in het fenomeen Comfortzones. Een nieuw soort ruimtes waarin het aangenaam verblijven is door ontwerp en uitvoering. Ze maakte kleine studies en schaalmodellen. Pas in 2017 viel haar interesse samen met een praktisch experiment in de openbare ruimte van ‘haar’ stad.


Leontien Wiehink werkt aan kunstprojecten, producten en inrichting van de buitenruimte. Dit doet zij vanuit een sterke architectonische blik en met gevoel voor geometrische eenvoud.

Monice Janson maakt ontwerpen met letters en taal voor de openbare ruimte (binnen en buiten) om een plek te markeren, te benadrukken, de geschiedenis ervan te vertellen, de gebruiker zich er prettig te laten voelen en te verwonderen.

www.straz.nl / STudioRotterdam aan Zee
© STRaZ 2017.
top
terug naar werk - overzicht
fotografie - installaties - projecten
Creative Cells ©