STRaZ STudioRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .
Belle Epoque
Tentoonstelling: een hedendaagse kijk op de Belle Epoque door dichters en fotografen

De expositie ‘Belle Epoque’ is een unieke samenwerking tussen het fotografencollectief Nomads of Sehnsucht en dichters van de afdeling Letteren van de Haagse Kunstkring.
Samen gaan zij op zoek naar de sfeer van de Belle Epoque, de mooie tijd aan het eind van de negentiende eeuw. Een tijd van welvaart en rust, waarin kunst en literatuur bloeiden. De Haagse schrijver Louis Couperus is een belangrijke exponent van deze tijd. De dichters van de Haagse Kunstkring selecteerden en maakten voor deze tentoonstelling gedichten die passen bij de sfeer van de Belle Epoque en het oeuvre van Couperus.

De fotografen van Nomads of Sehnsucht maakten, op hun beurt, werk bij de gedichten. Zij experimenteren met de grenzen van de fotografie, deels uit nieuwsgierigheid naar het medium en deels uit een verlangen om te komen tot een eigen beeldtaal, geschikt om onbestemde verlangens – Sehnsucht - te verbeelden. Het werk is gemaakt met digitale en antieke camera’s, hightech of juist met de hand in de donkere kamer ontwikkeld en afgedrukt. Zo is een interessant, associatief beeld van de Belle Epoque tot stand gekomen, dat bekeken en gelezen kan worden. De kunstwerken en gedichten worden naast elkaar gepresenteerd. Helma Vlemmings maakte werk bij het gedicht 'Flower Power' van Edith de Gilde.

De expositie is vanaf 2 februari te bezoeken. Een vrij toegankelijke opening konden we helaas niet inplannen. De onzekerheid rond coronamaatregelen is daarvoor nu nog te groot. In plaats daarvan gaan we deze bijzondere expositie luisterrijk afsluiten met een Grande Finissage op zondag 27 februari van 15.00-17.00 uur! We hopen daarmee de kans op doorgang van een feestelijke bijeenkomst te vergroten door een waarschijnlijker geachte versoepeling van de coronamaatregelen tegen die tijd.

De dichters van de Haagse Kunstkring: Corina Engelbrecht, Edith de Gilde, Gerrit Vennema, Hans Franse, Jan Bervoets en Mariet Lems.
De fotografen van Nomads of Sehnsucht: Annemarie van Buuren, Dieter Provoost, Helma Vlemmings, Jacqueline Louter-Hoos, John de Vos, Mariska Pool, Mark van Hattem, Nicole Hagesteijn en Olga Rook.

De expositie zal op zondag 13 februari toneel zijn voor een voordracht over Louis Couperus door Anita Poolman, met fragmenten uit aangrijpende brieven, geschreven tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en roerende korte verhalen.

Belle Epoque
2 t/m 27 februari 2022
Haagse Kunstkring - Bovenzaal
Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag

De opening vindt in kleine kring plaats
Voorstelling: zondag 13 februari 15.00 uur
Finissage: zondag 27 februari 15.00 uur

Meer informatie op haagsekunstkring.nl
top
terug naar werk - overzicht
Creative Cells ©