GRaZ GalerieRotterdam aan Zee
STudioRotterdam aan Zee .
Kijken met je hart
Project van Iris de Ruiter en Helma Vlemmings (taal- en beeldend kunstenaar)

Kijken met je hart is een uniek project waarbij de ontmoeting tussen kinderen van de Freinetschool en bewoners van de Lodewijk van Deysselhof centraal staat. Wat zie je als je ‘echt’ kijkt?

In de wintermaanden maakten wij als projectteam wekelijks, kou, wind en regen trotserend, een knusse huiskamer in één van de portieken. Bewoners van de flat kwamen af en aan om hun post te halen of een praatje met ons te maken. Al snel raakten bewoners enthousiast over het project en melden de deelnemers voor interviews zich aan. Ondertussen leerden de leerlingen naar kunst te kijken en te interviewen. Tijdens de interviews waren de kinderen vooral nieuwsgierig naar de talenten van de bewoners. Stuk voor stuk bijzondere bezoeken.

Op basis van het interview maakte ieder kind een kunstwerk van het talent van zijn of haar bewoner. ‘Een verrijking van mijn leven’, noemt Helma haar ervaring met dit project.
De leerlingen hebben niet alleen een kijkje in de talenten van bewoners gekregen maar ook hun eigen talenten ontdekt. En dat is precies waar het om ging: kijken met je hart!

Van de kunstwerken is een kunstroute door de flat gemaakt, een tentoonstelling op de Freinetschool en één in de bibliotheek van Delft. De catalogus (hieronder) geeft een kijkje in de keuken van de bijzondere samenwerking met leerlingen en bewoners.
top
terug naar werk - overzicht
fotografie - installaties - projecten
Creative Cells ©