10 tégen 1: Hoeks Spektakel met spannende, kunstzinnige confrontaties
10 tégen 1 vond op 6 en 7 juni 2015 plaats in en rond de Zeetoren. Er waren muziek, dans, foto, film en andere kunstvormen van 10 + 1 Hoekse kunstenaars én 11 leerlingen live te bewonderen. Veel daarvan is gefilmd en nu nog online terug te zien.
Elke deelnemer maakte langskomen de moeite waard. Hun kwaliteit maakte het stads en Hoeks tegelijk:
illustrator/schrijver Frank Dam, balletschool Domingos, modevormgever Melan van Driel, graffiti-kunstenaar Sam Game, keramist Christel Groels, natuurkunstenaar José Knippenberg-Fronen, documentair fotograaf Peter de Krom, sieradenontwerper Karin van Paassen, autonoom kunstenaar Vanessa Obinu, accordeonist Daniel Sieczkowski samen met autonoom kunstenaar Helma Vlemmings.
10 + 1 leerlingen Het werden uiteindelijk 11 leeringen (groep 7 en 8) van de hoekse Jozef- en Rijckevorselschool die zondag 7 juni hun eigen kunst tégen een werk van Helma Vlemmings maakten.
Van de Jozefschool waren dat Enrico Rafaela, Dicky van den Burg, Sam Wennekers, Chelsea van der Graaf en Renzo van den Ende en van de Rijckevorselschool Robine Hamer, Hadiyah Hendriquez, Fabiënne Schrage, Roos van der Arend, Indy Krijthe en Belin Öztürk.
Diezelfde zondag 7 juni om 15.00 uur presenteerden zij hun werken.
10 tégen 1
2 mooie beelden van 10 tégen 1 die nog binnenkwamen.
Helma Vlemmings bedacht dit spektakel speciaal voor 2015. In de prachtige Zeetoren, maar ook er omheen, want buiten is haar favoriete werkplek. Juni 2005 studeerde ze af aan de Willem de Kooning academie van Rotterdam. 10 Jaar later vond ze het tijd voor een spannende, kunstzinnige confrontatie.
Vlemmings is gecharmeerd van de gewone maar mooie vormtaal van Rotterdam en Hoek van Holland. Na 6 jaar werken in de stad Rotterdam, koos ze in 2011 gebied Hoek van Holland als haar nieuwe werkterrein. Hier vindt ze alles wat ze als kunstenaar nodig heeft om het verhaal van de door haar gevonden schoonheid te vertellen. Meer over Helma Vlemmings
Het idee: Onder de titel '10 tégen 1' laat Helma Vlemmings 10 van haar favoriete kunstwerken van de afgelopen 10 jaar zien. Omdat ze van interactie houdt, zocht Vlemmings vervolgens met 10 andere Hoekse kunstenaars én met 10 Hoekse basisschoolleerlingen de confrontatie op. Hun werk versterkt, verkleint of vergroot het bestaande of neemt het op de hak.
De jonge, oudere, bekende en minder bekende kunstenaars laten bezoekers graag de talenten van Hoek van Holland zien. In de hoop dat ze er van genieten en trots aan ontlenen. De insteek is laagdrempelig, de disciplines breed en bezoekers worden uitgedaagd mee te doen.
Leerling Hadiyah Henriques bedacht haar kunstwerk als reactie op de werken: Schoonheidsidealen van Melan van Driel en Helma Vlemmings.
Zij verknipte 5 foto’s en maakte daar een nieuwe schoonheid van, die zij ter discussie stelde met haar gedicht: de buitenkant is wat ze zien, innerlijk dat telt.
Hoekse eenden Enrico Rafaela van de Jozefschool maakte dit schilderij.
WINACTIE Beeldend kunstenaar Sharmain Opatha bedacht 10 bijzondere producten bij de kunstwerken die bezoekers van het spektakel konden winnen: een ruige tas, bijzonder sieraad, prachtig boek en meer.
Sfeer-impressie Honderden bezoekers genoten: van de kunst op de prachtige locatie.
Video-confrontaties
Helma Vlemmings vond documentairemaker Rick Messemaker bereid om de confrontaties vast te leggen van de 10 kunstenaars en Vlemmings zelf. Edo Dijkgraaf legde de presentaties van de leerlingen vast.
Balletschool Domingos danst in de Installatie: Vrijheid is mogen, kunnen én willen van Helma Vlemmings, op de muziek van Macklemore met het nummer Same Love.
BEDANKT!
De sponsoren
10 tégen 1 is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van:
CBK Rotterdam
Cultuur Concreet
Deltaport Donatiefonds
OpzoomerMee/ Bewonersiniatief Hoek van Holland
de VIP's
Stichting 10 tégen 1